Spectrum Film

Kloveniersburgwal 49
1011 JX Amsterdam
The Netherlands

T 00 31 20 6241921
F 00 31 20 6253501

E info@vangasteren.org

 

Actueel

 

 

SIGNAAL. De beeldende kunst van Louis van Gasteren

Begin december 2012 werd, ter gelegenheid van zijn 90e verjaardag,  het boek SIGNAAL. De beeldende kunst van Louis van Gasteren gepresenteerd.

 Signaal

Het is een rijk geïllustreerde presentatie van een keuze uit de beeldende werken, voorafgegaan door een inleiding van Henk Hofland en een essay van Tom Rooduijn.

Dit boek, door Nienke Huizinga Boekproductie geproduceerd, wordt uitgegeven bij Uitgeverij Weesperzijde.

Vanaf 1 december bij diverse boekhandels verkrijgbaar!

 

Formaat: 34 x 24 cm

Omvang: 160 pagina’s in full colour

Afwerking: Gebonden in beplakte, harde band

Adviesprijs: € 39,00

 

 

 

 

 

TERUG NAAR NAGELE

 

Op 24 januari ging in theater het Voorhuys te Emmeloord in première TERUG NAAR NAGELE.

de architecten van Nagele Eind jaren 50 maakte Louis van Gasteren een film over het ontwerp en de bouw van Nagele onder de titel EEN NIEUW DORP OP NIEUW LAND. Deze documentaire is een documentaire van geschiedschrijving gebleken.

Het dorp Nagele staat wereldwijd bekend als het voorbeeld van gedurfde, eigentijdse architectuur. De jonge architecten van De 8 en Opbouw (waaronder van Eyk, Rietveld, Bakema en Ruys) ontwierpen een dorp gekenmerkt door platte daken en een ruimtelijke opzet. De architecten wilden ‘binnen’ met ‘buiten’ verbinden voor een optimale kwaliteit van leven en wonen.

Nagele Na vijftig jaar is er veel veranderd en stelt Van Gasteren de vraag of het dorp nog ‘voldoet’ aan de eisen van tegenwoordig. De structuur van de bevolking is veranderd, alsmede de behoefte aan woonruimte, voorzieningen en omgeving.

Van Gasteren praat in deze film met architecten, bewoners en bestuurders. Aan allen legt hij de vraag voor wat er is gebeurd in de afgelopen 50 jaar en hoe zij de toekomst zien.
Met onder meer financiële steun van het Stimuleringsfonds voor de Architectuur en het Ministerie van I & M is deze film tot stand gekomen. Beide films zijn te zien in het Museum Nagele.

Op het Architectuur Film Festival te Rotterdam in 2008 was de film EEN NIEUW DORP OP NIEUW LAND een succes en ook is de film opgenomen in de DVD-box TIJDSBEELD NEDERLAND, hoogtepunten uit de Nederlandse Documentairefilm 1945-1977 (NRC/Beeld en Geluid, 2007).

 

 

 

dvd box

DVD-BOX LOUIS VAN GASTEREN

 

Op  8 maart werd de vierdelige dvd-box Louis van Gasteren  gepresenteerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en EYE Film Instituut Nederland.

De dvd-box is de vierde uitgave van Dutch Documentary Collection, een reeks uitgaven van Beeld en Geluid, waarin hoogtepunten uit het oeuvre van Nederlandse documentairemakers op dvd worden uitgebracht.

Op de vier dvd’s staan dertien films, waaronder Een Nieuw Dorp op Nieuw Land, Allemaal Rebellen en Hans het Leven voor de Dood.

De dvd-box Louis van Gasteren is verkrijgbaar bij de webshops van Beeld en GeluidEye Filminstituut  en de Volkskrant  

 

OVERSTAG

Sicco Mansholt, 1908-1995


overstag Op 12 november 2009 ging de film OVERSTAG in Den Haag in première. Dit filmportret van Sicco Mansholt is gemaakt door Louis van Gasteren en Joke Meerman.

Louis van Gasteren was bevriend met Mansholt. Eind jaren ’60 maakte hij een drietal films over het beleid van de Europese Gemeenschappen (zie filmografie). In die periode leerde hij Sicco Mansholt kennen als landbouwcommissaris van de EEG.

Vanwege de sterke persoonlijke band heeft hij de beschikking gekregen over uniek en waardevol bronmateriaal. Daarnaast heeft Van Gasteren een aantal tijdgenoten en collega’s geïnterviewd om de denkbeelden van Mansholt en de uitvoering van zijn beleid uiteen te zetten.

Eerder maakte Van Gasteren, ter gelegenheid van de 100e geboortedag van Mansholt, de korte film SICCO MANSHOLT, VAN BOER TOT EUROCOMMISSARIS (21 min). Deze film kan gezien worden als opzet voor het grote filmportret OVERSTAG.

 

 

BIG BILL BROONZYBig Bill Broonzy


Amsterdam Live Concerts,
1953-unissued concerts recorded by Louis van Gasteren

In 1953 nam Louis van Gasteren twee concerten op van de Amerikaanse blueszanger Big Bill Broonzy in Amsterdam. In ruil voor twee flessen oude jenever kreeg hij toestemming de concerten in Ons Huis te registreren. Toen Cees Schrama in de jaren ’ 70 hoorde van deze opnames heeft hij zich veel moeite getroost deze muziek uit te laten brengen. Job Zomer van Munich Records bleek in graag bereid het album te produceren. De cd·s zijn verschenen in een boekje met foto·s en teksten, samengesteld door Guido van Rijn.

Cees Schrama: "Het zijn de beste live opnamen die ooit van een der grootste Amerikaanse blueszangers zijn gemaakt."

"This lovingly produced set is an invaluable document of Broonzy·s latter years and bears testament to his great skilles and charisma". Scott Baretta, Living Blues,dec. ’ 07

"Un inedit d·un artiste de cette tremp... ca ne se refuse pas. »»Jean Szlarnowicz, Jazz Hot, april ’ 07

2 cd album, MRCD 275
Munich Records BV
www.munichrecords.com