Spectrum Film

Kloveniersburgwal 49
1011 JX Amsterdam
The Netherlands

T 00 31 20 6241921
F 00 31 20 6253501

E info@vangasteren.org

Biografie

Louis van Gasteren

Curriculum Vitae Louis van Gasteren

Louis van Gasteren is geboren op 20 november 1922 te Amsterdam als zoon van de acteur Louis van Gasteren en de zangeres Elise Menagé Challa. groeide hij op in de theaterwereld en raakte hij gefascineerd door de filmwereld. Zijn zuster Joséphine was actrice. Zij was vijf jaar ouder dan Louis en stierf in 1989.

 

Na 3 jaar HBS volgde de ETS en de MTS (elektrotechniek). De eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog werkte hij eerst als journalist en filmcriticus.
 

Loopbaan

Op advies van de cineast Alberto Cavalcanti besloot hij via de elektrotechniek, als geluidstechnicus, de filmstudio’s binnen te komen. Eind jaren ’40 liep hij als geluidstechnicus stage bij de Eclair Studios te Epinay en werkte daarna bij het Polygoon weekjournaal in Haarlem. Als lid van de Amsterdamse Filmliga organiseerde hij succesvolle filmavonden en een Filmmuziekconcert in het Concertgebouw te Amsterdam en de Houtrusthallen te Den Haag (o.l.v. Jacques Molenijzer, 1949). In 1951 richtte hij zijn eigen productiemaatschappij Spectrum Film.
 

Filmproductie:

Van Gasteren produceerde in 1952 zijn eerste film BRUIN GOUD (regie: Theo van Haren Noman), een documentaire over cacao en chocolade in opdracht van de firma Van Houten.
Zijn meest recente film HET VERDRIET VAN ROERMOND (2005/2006) gaat over de executie van veertien burgers uit Roermond op 2e kerstdag 1944.
(Zie verder de Filmografie) 

 

Beeldende kunst:

Louis van Gasteren heeft zich naast film ook altijd met kunst en technologie beziggehouden.  Dit heeft geresulteerd in een aantal projecten en kunstwerken. De fascinatie voor het water leidde tot de permanente kunstwerken De wortels van de stad in het metrostation Nieuwmarkt te Amsterdam, het monument voor het Normaal Amsterdams Peil in het Stadhuis/Muziektheater te Amsterdam en een plan voor de inrichting van het eiland Neeltje Jans. (Zie verder de Arts pagina)

 

Publicaties in druk

Hans Het leven voor de dood (Tabula, 1983): draaiboek van de film;

Allemaal rebellen (Tabula, 1984): draaiboek van de drie films;

Brug 101 (Euro Book Productions, 1988), de restauratie van de Ceintuurbaanbrug over de Amstel, met tekeningen van Jos Dijkman, gemaakt voor Van Hattum en Blankevoort;

100 Jaar Nederlandse Maatschappij voor Tandheelkunde (Euro Book Productions, 1989): gedenkboek t.g.v. het honderdjarig bestaan van de NMT;

Een zaak van niveau (Euro Book Productions, 1991): boek over de Nederlandse waterhuishouding, waarin het draaiboek van de gelijknamige film met achtergrondartikelen over onderwerpen uit de film;

In een Japanse stroomversnelling (Walburg Pers/Euro Book Productions, 2000): boek over de rol van de Nederlandse ingenieurs in de Meiji-periode.

Kopstukken over Topstukken (Universiteit Leiden, 2001), waarin gepubliceerd de lezing, gehouden naar aanleiding van het 85ste lustrum van de Universiteit van Leiden.

Die eeuwige rijst met Japanse thee (uitgeverij Bas Lubberhuizen/Euro Book Productions, 2003), brieven van de Nederlandse watermannen uit Japan.

Artikelen en lezingen

Van Gasteren doceerde onder meer aan het Instituut voor Kunstnijverheid (thans de Rietveld Academie te Amsterdam), de Politie Academie (Warnsfeld) en het Institute for Social Studies (Den Haag) en was gastdocent aan het Carpenter Center for Visual Arts (Harvard, USA) en UCLA (USA).

Organisaties

(Bestuurs)lid van:

Stichting Kennisnetwerk EU Founding Fathers, bestuurslid

Stichting Artec (Art and Technology), oprichter, secretaris

Stichting Waterwerken, bestuurslid

Stichting Vier Eeuwen Nederlands-Japanse Betrekkingen, oprichter, adviseur

Stichting Normaal Amsterdams Peil, adviseur

Nederlandse Bond van Filmmakers, erelid.

Onderscheidingen

Milkyway Cinema Award for Reality Research, 1978

Zilveren Anjer Prins Bernhard Cultuurfonds, 2001

Cultuurprijs Nederlandse Filmdagen, 2002

Nederland-Japanprijs, 2004

Ordine della Stella d'Italia, 2015